•  

Ποιο σωματείο γυμναστικής να επιλέξω για το παιδί μου;

Ποιο σωματείο γυμναστικής να επιλέξω για το παιδί μουΤου Αντώνη Κεραμιδά: 

Τα τελευταία χρόνια και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της ΓΓΑ που αφορά την ίδρυση αθλητικών σωματείων, παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη δημιουργία συλλόγων γυμναστικής των οποίων όμως η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και ο σκοπός ύπαρξης τους τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Με αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη τη πλημμελή ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους, φαίνεται να αδικούνται τα σωματεία των οποίων το έργο και η παρουσία είναι σημαντική. Με βάση τα παραπάνω, οι γονείς που επιθυμούν να εντάξουν το μικρό παιδί τους στον κόσμο της γυμναστικής δεν έχουν τις γνώσεις να αξιολογήσουν τις υποσχέσεις του κάθε σωματείου.

Ας δούμε μερικά βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε ως γονείς κατά τη διάρκεια της έρευνας σας, ψάχνοντας το κατάλληλο σωματείο για το παιδί σας.

• Ενημερωθείτε πόσα σωματεία υπάρχουν συνολικά στην περιοχή σας σχετικά με το άθλημα γυμναστικής που ενδιαφέρεστε. Αποφύγετε να αποφασίσετε να εντάξετε αμέσως το παιδί σας στο πρώτο σύλλογο με τον οποίο θα έρθετε σε επαφή.

• Πιθανές πληροφορίες που θα αντλήσετε για συγκεκριμένο σωματείο από κάποιον γνωστό σας, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δεν μπορείτε να βασιστείτε και να αποφασίσετε με βάση «γνώμες» και απόψεις».

• Μη βιαστείτε να αποφασίσετε να εντάξετε το παιδί σας σε έναν σύλλογο απλά και μόνον επειδή γυμνάζεται κάποιος φίλος ή φίλη του, ή ακόμη επειδή ένας άλλος γονέας εκεί τυγχάνει να βρίσκεται στο φιλικό ή συγγενικό σας περιβάλλον.

• Όταν έπειτα από την έρευνά σας καταλήξετε σε συγκεκριμένα σωματεία, κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον υπεύθυνο κάπου στον χώρο προπόνησης, ώστε να μπορείτε να συζητήσετε άνετα και να θέσετε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σας. Προσπαθείστε να διακρίνετε αν ο άνθρωπος που θα σας ενημερώσει είναι όντως εκπαιδευμένος και σωστά καταρτισμένος για κάτι τέτοιο και εμπιστευτείτε ασφαλώς το ένστικτό σας.

• Ζητήστε να σας δείξουν με διακριτικότητα τον χώρο που θα γυμνάζεται το παιδί σας βλέποντας τη προπόνηση του τμήματος στο οποίο θα ενταχτεί. Εκεί, μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από το γενικότερεο περιβάλλον.

• Προσπαθήστε να εστιάσετε στην ουσία και όχι στη πιθανή προσπάθεια εντυπωσιασμού.  Να θυμάστε επίσης πως, η αξιολόγηση των σωματείων με βάση των αριθμό μεταλλίων που κερδίζουν σε αγώνες δεν πιστοποιεί απαραίτητα και την συνολική ποιότητα τους σε αυτό που προσφέρουν.

• Η απόσταση του σωματείου που θα επιλέξετε από τον τόπο κατοικίας σας παίζει σημαντικό ρόλο στη καθημερινή μετακίνηση, αλλά όταν αυτό που θα επιλέξετε καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις σας τότε αξίζει και η πιθανή ταλαιπωρία σας στους δρόμους.

Ιδιαίτερα κατά την επαφή σας με τα σωματεία θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω 10 βασικά σημεία:

1. Εάν ο χώρος στον οποίο γυμνάζονται τα μικρά παιδιά τηρεί κανόνες ασφαλείας για την υγεία τους κατά την ώρα της άσκησης. (π.χ. χωροταξική άνεση, σωστά τοποθετημένα βοηθητικά όργανα, στρώματα, κατάλληλος φωτισμός).

2. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι η κατάλληλη για συνθήκες προπόνησης (θέρμανση τον χειμώνα, και εγκεκριμένος κλιματισμός το καλοκαίρι).

3. Εάν στον ευρύτερο χώρο του προπονητηρίου υπάρχει άμεσα προσβάσιμο ιατροφαρμακευτικό υλικό και ειδικευμένος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει άμεσα φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος.

4. Εάν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής, (π.χ. καθαριότητα  - αερισμός χώρου προπόνησης, κατάσταση τουαλέτας και νιπτήρων).

5. Εάν υπάρχει κάπου τοιχοκολλημένη η φιλοσοφία δράσης και οι εσωτερικοί κανόνες του σωματείου, και γενικά ανακοινώσεις και ενημερώσεις προς τους γονείς και τους αθλητές. Μια τέτοια εικόνα δείχνει και το επίπεδο οργάνωσης του σωματείου.

6. Εάν υπάρχει οργανωμένος και ενημερωμένος δικτυακός τόπος του σωματείου (με οργανωμένο FAQ) έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης του προπονητικού, αθλητικού και ανθρώπινου δυναμικού (εθελοντές).

7. Εάν στον δικτυακό τόπο του σωματείου υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τη ταυτότητα, τα προσόντα και την απαραίτητη κατάρτηση του προπονητικού δυναμικού και οργανωμένη εθελοντική δράση.

8. Εάν υπάρχει ανακολουθία μεταξύ του τι γράφεται στο δικτυακό τόπο του σωματείου και του τι έχετε δει δια ζώσης στο χώρο του προπονητηρίου.

9. Εάν στον χώρο της προπόνησης βρίσκεται πάντα άνθρωπος - μέλος του σωματείου που επιβλέπει και φροντίζει όλα να κυλούν ομαλά.

10. Εάν το σωματείο έχει αθλητική αναγνώριση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και είναι εγγεγγραμένο στο μητρώο αθλητικών σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε αργότερα να μην συναντήσετε προβλήματα σχετικά με τα δικαίωματα των παιδιών που απορέουν από τις πιθανές αθλητικές τους νίκες.

Παρατήρηση: Ακόμη και όταν υπάρχουν σύλλογοι που φιλοξενούνται σε κοινά γυμναστήρια (π.χ. εθνικά κέντρα) και προπονούνται όλοι μαζί, η ποιοτική διαφορά μιας σοβαρής διοίκησης και των προπονητών της από τα σωματεία "μαϊού" - "σφραγίδες" ή επιχειρήσεις, θα γίνει αντιληπτή από τον υποψιασμένο γονέα που ψάχνεται για το αθλητικό μέλλον του παιδιού του.

Γνωρίζω ότι τα παραπάνω για κάποιους ίσως να θεωρούνται πολυτέλεια και υπερβολή. Όμως η απόφαση εγγραφής ενός παιδιού σε ένα σωματείο δεν ισοδυναμεί με εγγραφή σε ένα summer camp. Όταν το κύριο «συστατικό» ενός επίσημου σωματείου είναι οι ευαίσθητες μικρές ηλικίες που γαλουχούνται σε ατομικά - ψυχολογικά αθλήματα όπως είναι αυτά της γυμναστικής, δεν επιτρέπεται καμιά έκπτωση στην σύγχρονη δεοντολογία και ασφάλεια. Τα πάντα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των παιδιών. Μόνον έτσι θα πεισθεί ο σημερινός γονέας (του οποίου το κοινωνικό προφίλ διαφέρει από τον γονέα περασμένων δεκαετιών) να εμπιστευτεί το παιδί του σε έναν χώρο σαν να είναι το δεύτερο σπίτι του και σε ανθρώπους σαν να είναι οι δεύτεροι γονείς του παιδιού του.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.